Kijkend naar de blikjes heb ik geen enkele associatie met een woning. Maar als iemand het dan toch wil gebruiken ter inspiratie voor een ontwerp, tot welke gedachten zou het u dan kunnen brengen? Een gang met drie kamers links en drie kamers rechts. Ik mag hopen dat u er een huiskamer bij verzint. Waarschijnlijk aan het eind van de gang. Het andere eind van de gang loopt dood of wordt aangesloten op het woonzorgcentrum. En dat is het wel zo’n beetje. Meer kan ik er niet van maken.
Plattegrond
Het klinkt zo makkelijk ‘even een paar SixPacks neerzetten’. Ik zie echter zoveel ontwerpen die veel aantrekkelijker zijn. Een woonkamer in het midden bijvoorbeeld. Als de bewoner zijn kamer uitkomt ziet hij geen gang waarvan niet duidelijk is dat die de helft van de tijd toch ergens naartoe leidt. Een stap uit de privéleefomgeving is direct een stap in de gezamenlijke leefomgeving. Zoveel prettiger voor de bewoner en ook makkelijker voor de zorgverlener die toezicht moet houden. Of de woonkamer in het midden met de slaapkamers aan beide zijden. En dan is de plattegrond van de groepswoning nog maar één element. Echt, u kunt er zoveel meer van maken dan een SixPack.
Visie op zorg
Als u een woning voor mensen met dementie wilt ontwerpen laat u dan inspireren door echte woningen en door bijzondere woningen die ontworpen zijn vanuit een visie op de zorg voor mensen met dementie. Of door het onderzoek van AKTA en Vilans dat ons vertelt hoe mensen met dementie zich gedragen in verschillend ontworpen groepswoningen voor mensen met dementie. Er is niet één zaligmakend ontwerp. Er is genoeg stof tot nadenken voor opdrachtgevers én voor architecten. Maar laat u niet afremmen door 2 x 3 blikjes bier. U bent welkom om samen met ons op 2 december de Hogeweyk te bezoeken. Zij waren genomineerd voor de Hedy d’Ancona architectuurprijs. U ontmoet daar ook één van de onderzoekers van bovengenoemd onderzoek. Maak kennis met de visie en het ontwerp van Hogeweyk en de lessen uit het onderzoek. En dan serveren wij aan het eind van de middag een glaasje bier.
Door Monique Wijnties, adviseur bij het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg. Het realiseren van wonen en zorg juist als ook intensieve zorg nodig is, is de rode draad in haar werk bij het Kenniscentrum. Haar aandachtsgebieden zijn: het ontwerpprogramma 'Zorg in Woningen', kleinschalig groepswonen, healing environment, zorghotels en eerder ook het tweedelijnszorgcentrum.